מינוי אפוטרופוס לקשיש על ידי בית המשפט הוא הליך מקובל כאשר הקשיש אינו מסוגל עוד לדאוג לענייניו עקב הידרדרות במצבו הנפשי, הקוגניטיבי או הפיזי.
בעבר, זה היה הפתרון היחיד לטיפול בקשישים חסרי ישע, לאחר שאיבדו את כשירותם המשפטית והוגדרו כחסויים. כיום, ניתן למנוע הליך זה על ידי היערכות מראש, טרם הגעת הקשיש למצב של אי כשירות, באמצעות חתימה על ייפוי כוח מתמשך – מסמך משפטי המאפשר למינוי מיופה כוח לנהל את ענייניו.
תפקידו של אפוטרופוס לקשיש מקיף מגוון רחב של תחומים – קבלת החלטות בנוגע לטיפול הרפואי, ניהול כספים ומסמכים רשמיים, פיקוח על תנאי המגורים ודאגה לרווחתו הפיזית והנפשית.
תחומי האחריות של אפוטרופוס לקשיש
טיפול בענייני הרכוש והכספים: ניהול חשבונות הבנק, החסכונות, נכסי הנדל"ן והנכסים האחרים של הקשיש, תשלום החשבונות והוצאות שלו, דיווח למשרד האפוטרופוס הכללי על ניהול הרכוש והכספים באמצעות דוחות שנתיים.
טיפול בענייני הגוף והבריאות: פיקוח על תנאי המגורים של הקשיש, פיקוח על הטיפול הרפואי והסיעודי הניתן לו וההבטחת רווחתו של הקשיש וסיפוק צרכיו, שמירה על זכויותיו של הקשיש, כפי שמוגדר בחוק זכויות החולה.
האפוטרופוס מחויב לפעול למען טובתו של הקשיש ולדווח על פעולותיו למשרד האפוטרופוס הכללי. זאת, מתוקף חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, ומתוך הנחיות מיוחדות שדורש בית המשפט.
טיפול בענייני הרכוש
על פי החוק, טיפול בתחום הרכוש מצריך מהאפוטרופוס ביצוע פעולות בשלבים שונים. חלקן נעשות מיד עם כניסתו לתפקיד, ואחרות נעשות בשגרה מדי תקופה.
פעולות עם הכניסה לתפקיד
א. סקירה של מצבו הפיננסי של הקשיש ובניית תקציב להוצאות שוטפות והוצאות מיוחדות. מכיוון שהתקציב בנוי על כספים של הקשיש, על האפוטרופוס להתאימו ליכולת כלכלית של הקשיש ולצרכיו הפיזיים, הנפשיים והרפואיים.
ב. הגשת דוח פרטה, הכולל רשימה מלאה של כל רכושו, כספו ונכסיו של הקשיש למשרד האפוטרופוס הכללי.
במידה והקשיש זקוק למסגרת מגורים שונה מזו בה הוא התגורר לפני שמונה לו אפוטרופוס, על האפוטרופוס למצוא לו מסגרת מתאימה, בין אם בקהילה ובין אם במוסד טיפולי כלשהו, ולהעביר את הקשיש אל מקום מגוריו החדש.
תהליך זה כולל בדיקת התאמתם של תנאי המגורים למצבו של הקשיש, הסדרת מתן שירותים הנחוצים לרווחתו וחתימה על חוזה שכירות או על הסכם דמי החזקה.
טיפול פיננסי שוטף
א. ניהול הוצאות שוטפות עבור מחייתו של הקשיש, תשלומים עבור מקום מגוריו, מתן שכר לבעלי המקצוע המטפלים בקשיש, מתן דמי כיס לקשיש וכדומה.
ב. ניהול מצב החשבון, רכושו ונכסיו של הקשיש, לרבות ביצוע השקעות, חלוקה, מכירה או השכרה של נכסיו.
ג. מעקב אחר קבלת תשלומי דמי ביטוח, פנסיה, קצבאות ושאר הכספים המשולמים לקשיש על ידי המדינה או מוסדות פרטיים.
ד. טיפול בעיניי הקשיש מול מוסדות המדינה ומוסדות פרטיים, התנהלות בשמו ובמקומו של הקשיש מול ערכאות משפטיות והסדרת חובותיו הכספיים.
ה. הגשת דוחות שנתיים אודות מצבו הפיננסי של הקשיש אל משרד האפוטרופוס הכללי.
טיפול בענייני הגוף והבריאות
על מנת לטפל בעניינים אישיים (ענייני הגוף והבריאות) של הקשיש, על האפוטרופוס לבצע הפעולות הבאות:
מיד עם כניסתו לתפקיד
א. בדיקת הצרכים הנפשיים, הפיזיים והרפואיים של הקשיש ומציאת פתרונות הולמים לצרכים אלה.
ב. במידה והאפוטרופוס אינו בן או קרוב משפחה של הקשיש, ולא מדובר על מינוי אפוטרופוס להורה מבוגר, עליו ליצור קשר עם משפחתו באופן מיידי ולברר האם יעניקו לקשיש תשומת לב ויחס אישי.
פעולות המתבצעות באופן שוטף וקבוע
א. ביקורים קבועים וסדורים במקום המגורים של הקשיש, הכוללים בדיקה של תנאי מגוריו ומחייתו, קיום שיחות אישיות ומתן מענה לצרכיו ולבקשותיו.
ב. התקשרות עם הגורמים המטפלים בקשיש, כגון רופאיו, מטפליו ועובדים סוציאליים ופיקוח על השירותים הרפואיים והסיעודיים שהקשיש מקבל.
ג. קבלת החלטות בשמו של הקשיש בנוגע להסכמה לטיפולים הרפואיים, המצריכים מתן הסכמה מדעת על פי חוק זכויות החולה. במידה והקשיש עצמו מתנגד להחלטת האפוטרופוס, יש לנסות לשכנעו ואם הדבר אינו אפשרי, הסוגיה תובא להכרעת בית המשפט.